Grožio salone labai svarbu laikytis higienos taisyklių. Priežastis paprasta – nesilaikant higienos, klientai rizikuoja užsikrėsti įvairiomis grybelinėmis, bakterinėmis, parazitinėmis ar virusinėmis ligomis. Kaip išlaikyti švarą ir sterilumą? Geriausias pasirinkimas – autoklavas. Kas tai yra, kaip jis veikia, kaip jį naudoti, ką jame galima sterilizuoti?


Kas yra autoklavas? Tai vienas svarbiausių prietaisų kiekviename grožio salone ir medicinos įstaigoje. Jei norite pasirūpinti maksimalia higiena savo darbo vietoje – vienintelis teisingas pasirinkimas yra autoklavas. Autoklavas naudojamas įrankiams ir medžiagoms sterilizuoti, t.y. jų sterilizavimui. Sterilizuojant autoklavu, nuo įrankių ir medžiagų paviršiaus galima pašalinti visų rūšių mikroorganizmus ir užtikrinti klientų saugumą įvairių procedūrų metu.

Autoklavų tipai
Kokių tipų autoklavus galite rasti rinkoje? Yra trijų tipų sterilizavimo prietaisai: B klasė (laikoma geriausia), S klasė ir N klasė. Žemiau rasite informaciją apie kiekvieną iš jų.

B klasės autoklavai – derinkite kompaktišką dydį su dideliu efektyvumu. Jais sėkmingai galima sterilizuoti įvairias priemones ir medžiagas – nuo ​​tekstilės iki kosmetikos.
N klasės autoklavai – kompaktiško dydžio, tinkami smulkesnių ir pagrindinių įrankių sterilizavimui. Į juos negalima dėti supakuotų daiktų ir tekstilės.
S klasės autoklavai – tai įrenginiai, kuriuose yra visa kita parduodama įranga, kuri negali būti priskirta B ir N klasėms.


Kaip veikia autoklavas?

Nežinote, kaip veikia autoklavas? Prietaisas turi keturis veikimo etapus – ištuštinimą, išlyginimą, sterilizavimą ir aušinimą, be to, reikia įpilti vandens. Sterilizacijos procesas prasideda nuo vidaus išvėdinimo (sukuriant vakuumą), o tada į vidų įleidžiant garus. Kitas žingsnis – kruopštus instrumentų sterilizavimas ir aušinimas. Ar jus domina temperatūra autoklave? Paprastai jis yra nuo 121 iki 134 laipsnių. Tokie karšti garai puikiai susidoroja su visų mikroorganizmų sunaikinimu.

Šiuolaikinis autoklavas veikia automatiškai – tereikia jį įjungti ir prietaisas už Jus pasirūpins kruopščia pasirinktų daiktų sterilizacija. Priklausomai nuo pasirinkto įrangos modelio, galite turėti įvairias programas, kurių dėka galėsite pritaikyti optimalius parametrus prie įrankių tipo, nesijaudindami dėl jų pažeidimų.

Kiek vandens reikia autoklavui? Rekomenduojama naudoti distiliuotą vandenį ir reguliariai jį keisti. Priežastis paprasta – naudojant vandenį tiesiai iš čiaupo, įrenginio viduje susidaro apnašos, kurias gana sudėtinga pašalinti. Be to, jei prietaiso nenaudosite ilgą laiką, nepamirškite ištuštinti vandens indo.

Autoklavas – ką jame galima sterilizuoti?
Jei savo salone turite autoklavą ir nežinote, ką jame galima sterilizuoti, mes pasiruošę padėti! Prietaisu galima sterilizuoti profesionalius instrumentus, naudojamus procedūrų metu, kurių metu plyšta žmogaus audiniai arba kyla pavojus audinių pažeidimui. Tačiau šie įrankiai turi būti pagaminti iš nerūdijančio plieno arba karščiui atsparios medžiagos. Pavyzdžiui, skalpeliai, žirklės, replės, dildės ar šepečiai. Taip pat verta atsiminti, kad dėl aukšto slėgio autoklave, į jį negalima dėti instrumentų su mediniais ir plastikiniais elementais. Autoklavuose dažniausiai galima rasti keletų programų pvz. medvilnės sterilizacija ar supakuotų ir nesupakuotų įrankių sterlizacija. Supakuotų įrankių sterilizavimui turi būti naudojami specialūs vokai, kurie būna įvairių dydžių arba galite naudoti sterilizavimo rankoves. Sterilizavimo rankovėms yra reikalingas sandarinimo aparatas. Sterilizavimo vokai dažniausiai jau turi išorinius indikatorius, bet esant poreikiui, atskirai galima įsigyti ir vidinius indikatorius.

Autoklavas ar sterilizatorius – ką pasirinkti? Svarstote, ką pasirinkti savo grožio salonui – autoklavą ar sterilizatorių? Pasirodo, tai vienas ir tas pats prietaisas, todėl šnekamojoje kalboje abu pavadinimai gali būti vartojami pakaitomis. Autoklavas yra modernus ir tuo pačiu efektyviausias slėginis garų sterilizatorius. Žinoma, rinkoje rasite ir kitų tipų sterilizatorių, pavyzdžiui, naudojančius sausą orą, dujas ar plazmą. Tačiau autoklavas laikomas geriausia grožio salonų įranga, be kurios negalite užtikrinti savo klientams bekompromisės higienos, švaros ir saugumo.

Kokį autoklavą rinktis? Rinkdamiesi autoklavą pirmiausia turėtumėte atsižvelgti į jo talpą. Grožio salonuose dažniausiai naudojami 8l ir 12l autoklavai. 8l autoklavai talpina apie 6 vokus, 12l autoklavai talpina apie 8 vokus, galima rinktis ir 3l autoklavus, kurie talpina 4-5 vokus taip pat turi trumpąją sterilizavimo programą, kuri trunka 15-20min. Didesniuose autoklavuose sterilizavimo laikas trunka mažiausiai 60min. Taip pat turėtumėte atkreipti dėmesį ar autoklave yra įmontuotas spausdintuvas. Dalis autoklavu neturi įmontuotų spausdintuvų, tad negali atspausdinti ataskaitos po sterilizacijos, tokiu atveju specialų spausdintuvą reikėtų įsigyti atskirai.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *